dimarts, 2 d’abril del 2013

L’ART TERÀPIA


Segons la Comissió de Medicina Integrativa de Sabadell

Diuen que l'art és un regal dels déus als homes per poder entomar les dificultats de la vida, i realment, representa sempre una font de gaudi que ens omple l'esperit d'energia positiva.

QUÈ ÉS L’ART TERÀPIA?

L'art teràpia és una aproximació artística a un mateix. Amb l'art teràpia oferim eines per al coneixement personal a través de la creativitat artística, recursos per estimular actituds positives davant d'un mateix i dels altres. Pot ser una ajuda per a qui té dificultats personals en algun moment de la vida.
L'art-terapeuta acompanya de manera no verbal el procés personal de cadascú, cap a un canvi i una transformació conscient.

EN QUÈ CONSISTEIX?

Aquest mètode fomenta l'expressió i la comunicació des del món del color: la pintura amb aquarel·la i el pastell. També s'utilitzen altres tècniques com el dibuix dinàmic, geomètric, figuratiu i de formes. Es treballa també el modelatge amb fang. L'aplicació de tots aquests materials estimulen els sentits de l'oïda, el tacte i la vista. És una forma d'expressar els sentiments a través del color i de la forma.

PER A QUI ESTÀ INDICADA?

Es pot treballar tant amb persones que pateixen una patologia, com persones sense cap molèstia aparent. Des de persones amb síndrome de Down, a persones amb processos de càncer. Es treballa amb nens i nenes en edat escolar i amb persones grans. Està indicat també en l’àmbit de la psiquiatria, sempre amb col·laboració amb un equip mèdic interdisciplinar.
Adequat per acompanyar dones maltractades o persones que passen un dol. Persones amb Ictus o víctimes d’accidents traumàtics. Tothom pot gaudir de l'art teràpia a partir dels 8 anys. Pot ser una activitat individual o en grups màxim de 10 persones.

COM ACTUA?

El treball que es duu a terme és sempre individual, s’acompanya la persona, s’ajuda a expressar estats d’ànim, pors, bloqueig i tot allò que dificulta l’equilibri en la persona, tant sigui psicosomàtic com traumàtic.
En aquest context d'aproximació al coneixement de l'ésser humà, mitjançant múltiples exercicis, amb la pintura ens apropem a l'essència del color tot cercant l'equilibri entre la llum i la foscor.
En sessions individuals està enfocat a atenuar desequilibris interns en relació a determinades patologies i complementar l'acció mèdica o psiquiàtrica.
La metodologia emprada es basa en el mètode Hauschka, el qual parteix de la concepció goetheana del món del color i treballa a partir de la natura còsmica del color descrita per Rudolf Steiner (1861-1925), fundador de l'Antroposofia.
La perspectiva antroposòfica ajuda a treballar la part anímica del pensament.
Amb paraules de la Doctora Margarethe Hauschka, "la pintura ens dóna imatges del món, actua com una força que, tot modelant i fecundant el corrent de la sensibilitat, fa créixer en l'home el cos i l'ànima, tal com en la natura una pluja dolça ho fa créixer tot".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada