dilluns, 20 de febrer del 2012

REEDUCACIO POSTURAL GLOBAL - RPG


Segons la Comissió de Medicina Integrativa de Sabadell

QUÈ ÉS LA REEDUCACIÓ POSTURAL GLOBAL?

La Reeducació Postural Global (RPG) es fonamenta en l’anàlisi minuciós, estudi i observació de l’anatomia, la fisiologia i la manera en que enmalalteix l’ésser humà. Actua amb total respecte des de la individualitat de cada persona per dissenyar un tractament global que, partint dels símptomes que presenta, busqui i resolgui les causes que l’han provocat. La RPG tracta a la persona com un tot, de forma global i simultàniament, al temps que s’atorga a la persona un paper actiu i protagonista en la seva recuperació, la qual cosa permet que el resultat sigui més eficaç i durador. La RPG és un tractament essencialment preventiu, i no només curatiu, ja que restableix la nova armonia en la persona.

EN QUÈ CONSISTEIX?

Pretén guanyar elasticitat, recuperar el to muscular adequat i eliminar tensions innecesàries. Recuperar l’espai articular normal per mitjà de l’estirament suau i progresiu.
Retrobar progresivamente una bona morfologia i una bona funció biomecànica, que repercutirà en tot el benestar de la persona. Una bona recuperació funcional i armònica, només té valor en l’interior d’un contex global.
Busca la normalització de l’organització de la persona respecte a les deformitats corporals i les dolències que l’afecten al llarg de la vida i en relació a la força de la gravetat. Una bona morfologia és indispensable per la vida

A QUI ESTÀ INDICAT?

LOCALS • Recuperació dels músculs retrets i relaxació tònica dels músculs contracturats, incidint sobre els bloquejos articulars. • Abordatge de zones de compromís neurològic.
GENERALS • Reeducació de la postura (estàtica) amb efectes beneficiosos en el pla locomotor, estètic, funcional i psicològic.
PREVENTIVES • Educació postural en nens i adolescents. • Prevenció de columna en el pla de la higiene postural. • Preparació maternal: part i post- part. • Medicina esportiva: recuperació i entrenament.
CURATIVES• Deformitats de columna: escoliosi, hiperlordosi, hipercifosi, rectificacions o inversions de les corbes... • Problemes morfològics: espatlles deformades, escàpules alades, genolls en valc o en var o en recurvatum, peus buits, peus plans, hallux valgus (galindons), dits en martell...
• Patologia dolorosa de la columna: cervicàlgia, torticolis, neuràlgia cervico- braquial, dorsàlgia, lumbàlgia, ciàtica, alteracions sacroilíacas, profusió discal, hèrnia discal, espondilolistèsi... • Patologia articular i/o tendinosa: artrosi, reuma, espondilitis anquilosant tendinits, síndrome subacromial, manegot dels rotatoris, espatlla congelada, epicondilitis, síndrome del túnel carpià, metatarsàlgia, esperó calcani, fascitis plantar...
• Símptomes neurològics d’origen mecànic: formigueix en mans, cefalees, migranyes, vertígens, desequilibris de la musculatura ocular, patologia en periné... • Disfuncions respiratòries: bloqueig inspiratori, hèrnia de hiat... • Seqüeles de traumatismes: fractures, esguinços, luxacions, recuperacions postquirúrgiques...

COM ACTUA?

El principi bàsic de la RPG és el de “tractar malalts i malalties”. No existeixen dos columnes vertebrals idèntiques. Tots som éssers únics, per tant és necesari adaptar el tractament a cada tipus de comportament muscular retràctil en base a tres pilars:
INDIVIDUALITAT La RPG aborda a cada persona com un únic ésser que manifesta la seva organització postural de forma diferent.
CAUSALITAT S’orienta a trobar la causa que va originar el símptoma, i revertir-la per erradicar la simptomatologia.
GLOBALITAT És la interrelació funcional del sistema múscul esquelètic. Un problema a qualsevol lloc del sistema afecta a tot el conjunt, per la qual cosa no podem tractar només una part, sinó que hem de ser capaços de modificar tot alló relacionat amb el problema. Globalitat no és tractar tot, sinó alló que es troba relacionat, a través de les POSTURES DE TRACTAMENT.

FUNCIONAMENT DE LES VISITES

Les sessions de RPG són estrictament individuals. Cada sessió dura una mitjana d’una hora i en ella s’efectuen dues postures. La periodicitat és generalment semanal. En casos d’urgència pot ser de dos o tres sessions setmanals, sense que això suposi cap inconvenient. La duració total del tractament depén, evidentment, de la patologia o del problema.

TIPUS DE REACCIONS

Depenent del cas i la persona hi pot haver una millora inmediata o es pot sentir cansanci i la millora és més lenta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada